Boedapest Hongarije - Árpád brug Boedapest Hongarije - Árpád brug

Boedapest Hongarije

 

De Árpádbrug (Árpád híd) in Boedapest

De Árpádbrug (Árpád híd) in Boedapest is inclusief de op- en afritten 2 kilometer . Het is daarmee de langste van de negen Donaubruggen in Boedapest. Árpád híd is een moderne brug, maar ontbeert de elegantie van de Kettingbrug.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

De naam Árpád

Vergroot afbeelding Árpád was de leider die de Magyaarse stammen naar Hongarije leidde Árpád was de leider die de Magyaarse stammen naar Hongarije leidde

Árpád is een veel voorkomende naam in Hongarije. De leider van de Hongaarse stammen die in 896 Hongarije in bezit namen, heette Árpád.

De Árpádbrug verbindt Óbuda (oud-Buda) met Újpest (nieuw-Pest) en werd in 1950 in gebruik genomen, hoewel de bouw al in 1939 begon. De communisten doopten de brug Stalinbrug, maar in 1958 werd hij toch vernoemd naar Árpád, zoals vanaf het begin het plan was geweest.

 

Planning en constructie van Árpád híd

Vergroot afbeelding De Árpád brug is een van de drukste bruggen van Boedapest De Árpád brug is een van de drukste bruggen van Boedapest

De planning voor de Árpádbrug begon al in 1903, direct na het openen van de Elizabethbrug. De ontwerpwedstrijd was echter pas in 1930.

De bouw begon in 1939 naar plannen van János Kossalka. WOII gooide roet in het eten; de bouw werd in 1943 stilgelegd en pas in 1948 hervat.

In die tijd woedde het naoorlogse ‘Bruggevecht’; een poging om zo snel mogelijk zoveel mogelijk bruggen over de Donau te bouwen met zo weinig mogelijk materiaal. Daardoor werd de staalconstructie alleen op de middelste pijlers gezet, waardoor het brugdek gehalveerd werd tot 13 meter.

 

Árpád híd verbindt Florian Tér met de Károly Körút

Vergroot afbeelding Árpád Híd was jarenlang de meest noordelijke brug van Boedapest Árpád Híd was jarenlang de meest noordelijke brug van Boedapest

Vanaf de westoever van de Donau in Boedapest rijdt u via de brede avenues van Florian Tér Árpád híd op. Kijk goed uit hier, want u rijdt makkelijk verkeerd.

Op de oostoever rijdt u van de Árpádbrug de Róbert Károly Körút op. Deze avenue staat op pijlers en komt pas in de Váci út op de begane grond.

 

Met de trein over de Árpádbrug

Vergroot afbeelding Jachthaven bij Óbuda aan de Boeda-kant van de Árpád brug Jachthaven bij Óbuda aan de Boeda-kant van de Árpád brug

Tot de bouw van de noordelijke spoorbrug in 1955, reden er goederentreinen over de Árpádbrug via de tramrails. U kunt zelfs over de Árpádbrug lopen, maar een echt fijn gevoel is dat niet. Door het langs denderende verkeer heeft u het gevoel dat u in een cakewalk loopt.

Met meer dan 150.000 auto’s en vrachtwagens per dag, is de Árpádbrug een van de drukste bruggen van Boedapest.

 

Uitbreiding en modernisering

Vergroot afbeelding De noordelijkste punt van Margarethe eiland bij de Arpad brug De noordelijkste punt van Margarethe eiland bij de Arpad brug

De smalle Árpádbrug kon de toenemende verkeersstroom niet aan. Daarom werd de brug tussen '81 en ’84 tot 6 banen verbreed. Aan beide kanten zijn een voet- en fietspad en aan de Pest-kant van Boedapest is het M3 metrostation ‘Árpád híd’. De Árpádbrug meet 928 bij 35 meter.

 

Margiteiland en Óbuda

Vergroot afbeelding Óbuda ligt aan de westkant van Árpád Hid en is de oudste wijk van Boedapest Óbuda ligt aan de westkant van Árpád Hid en is de oudste wijk van Boedapest

U kunt met de bus, de tram en de auto naar Margiteiland vanaf Árpád híd. Met de auto komt u niet verder dan de parkeerplaats, aangezien Margiteiland autovrij is. Op Szentlélek Tér aan de Boeda-kant van de Árpádbrug kunt u naar het Vasarely museum.

Daarvandaan is het een paar minuten wandelen naar het stadspleintje van Óbuda met het gemeentehuis, het Kassák museum en het Óbudai museum. Het pleintje in Óbuda stamt uit de oudheid zodat u er goed sfeer kunt snuiven. Vanaf het Postakocsi restaurant vertrokken in de 18e eeuw de postkoetsen naar Wenen. In de kelder kunt u een blik werpen op een van de koetsen.

 

Romeinse artefacten

Tijdens de bouw van de fly-over richting Szentendre vonden de werkers Romeinse artefacten onder de afrit richting Óbuda. Onder een andere afrit vindt u een oud badhuis.

 

Meer Boedapest: