Boedapest Hongarije - Hongarije Boedapest Hongarije - Hongarije

Boedapest Hongarije

 

Hongarije entertaint

Op vakantie naar Boedapest en Hongarije. Oké, maar wat voor mensen zijn die Hongaren eigenlijk? Een ding is zeker: Hongarije entertaint en Boedapest zeker.

 

Hotels en Appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

Gastvrijheid in Hongarije

Vergroot afbeelding Wijn, goulash, brood en peper geven Hongarije smaak Wijn, goulash, brood en peper geven Hongarije smaak

Hongaren zijn kleurrijk en divers want Hongarije kent een bonte mengeling inwoners. Ze komen uit Azië en mengden met de mensen die al in Hongarije woonden.

Ze haalden monniken, leermeesters, kunstenaars en kolonisten naar Hongarije. Zij droegen hun steentje bij aan de verrijking van de cultuur en de tradities van Hongarije. Hongaren staan bekend als inventief, begaafd, goedgeluimd, romantisch en vooral zeer hartelijk.

Boek:

 

Hongarije is 1000 jaar cultuur

Vergroot afbeelding In Keszthely staat het Festetics kasteel; zonder meer een van de mooiste kastelen van Hongarije In Keszthely staat het Festetics kasteel; zonder meer een van de mooiste kastelen van Hongarije

Hongarije is een culturele mix van westerse tradities en oosterse geschiedenis. Hongarije heeft een bewogen geschiedenis van overheersing door Romeinen, Turken, Habsburgers en Russen.

Getuigen hiervan zijn Romeinse monumenten, Turkse gebouwen, middeleeuwse kerkjes, immense basilieken, ruïnes op bergtoppen en weelderige kastelen. Vakantiegangers halen in Hongarije hun hart op aan de monumenten, musea en evenementen.

 

Koninklijke steden in Hongarije

Vergroot afbeelding Uitzicht op het burchtmuseum van Esztergom vanaf de basiliek Uitzicht op het burchtmuseum van Esztergom vanaf de basiliek

In de middeleeuwen fungeerden Esztergom, Székesfehérvár, Buda en Visegrád als Stad des Konings in Hongarije. Ook Koninginnedag Veszprém en Vác, Györ en Eger vormen met hun intacte barokke stadscentra belangwekkende reisdoelen.

Sopron met haar stadsmuur en de mediterraan aandoende steden Szentendre en Pécs tellen veel bezienswaardigheden. Net als de culturele centra Szeged en Debrecen.

 

Boedapest, het Parijs van het Oosten

Vergroot afbeelding Beeld van renaissancekoning Mátyás Corvinus Hunyady bij het Vissersbastion in Boedapest Beeld van renaissancekoning Mátyás Corvinus Hunyady bij het Vissersbastion in Boedapest

Boedapest is een stad van superlatieven. De koningin van de Donau is een van de mooiste steden ter wereld.

De meanderende Donau straalt op frisse lentedagen en scheidt Boeda van Pest. Boedapest bruist, mede door haar geneeskrachtige bronnen.

Boedapest kent Romeinse en Turkse amfitheaters en badhuizen, Hongaarse Jugendstil, theaters, opera, jazzclubs en musea. Vervelen is in Boedapest absoluut onmogelijk.

 

Hongarije kent onberoerde natuur

Vergroot afbeelding Bükk is een bijzonder wonder der natuur in het gevarieerde Noordoost Hongarije Bükk is een bijzonder wonder der natuur in het gevarieerde Noordoost Hongarije

Hongarije is klein, maar kent een rijke mix aan natuurschatten.

Alle parken samen meten 520.000 ha. De landschappen in de 10 nationale parken variëren van woeste rivierlanden en glooiende heuvels tot dichtbeboste rotsmassieven en schier oneindige vlaktes.

Daarbij een karstgebied als uniek wonder der natuur in het noordoosten en Hongarije mag zich met recht tot de rijk met natuurschoon bedeelde landen rekenen.

 

Hongarije, land van geneeskrachtig water

Vergroot afbeelding Szechényi Fürdö is een van de bekendste en meest indrukwekkende thermaalbaden in Boedapest Szechényi Fürdö is een van de bekendste en meest indrukwekkende thermaalbaden in Boedapest

Misschien zwemt Hongarije wel in een zee van geneeskrachtig water.

Overal in Hongarije vindt u warmwater bronnen. Er zijn er 1300 ontsloten en daarvan liggen er bijna 100 in Boedapest. Het thermaalwater wordt gebruikt in zwembaden en in thermaalhotels.

Thermaalwater is goed tegen kwalen als reuma en bij huidkwalen, ontstekingen, spijsverteringsziekten en botproblemen. Een kuur kan helpen bij revalidatie, maar ook preventief. Ook gezonde mensen mogen genieten van deze royale gift van de natuur.

 

De bruisende cultuur van Hongarije

Vergroot afbeelding Kunst, dans en muziek zijn een belangrijk onderdeel van het leven in Hongarije Kunst, dans en muziek zijn een belangrijk onderdeel van het leven in Hongarije

Hongarije is het land van Bartók en Kodály en een muzikale supernatie. En dan praten we over klassieke muziek én operettes als de Csardasfürstin of Die lustige Witwe.

Bij een genoeglijk etentje hoort zigeunermuziek of een meeslepende Hongaarse dans. Elk jaar in maart is in Boedapest 2 weken het Lentefestival.

Bij Balaton is in mei het Balatonfestival en in juli Balatonsound. Boedapest heeft in augustus het Opera- en balletfestival.

Verder zijn er nog de Openluchtspelen in Szeged, de Kunstdagen van Zemplén in Sárospatak en het Joods Zomerfestival in verschillende steden.

 

Het Balatonmeer in Hongarije

Vergroot afbeelding De Basaltorgels van Hegyestü bij het Balatonmeer in Hongarije De Basaltorgels van Hegyestü bij het Balatonmeer in Hongarije

Het Balatonmeer is het grootste warmwatermeer van Centraal-Europa. De zuidoever loopt ondiep af in het meer. Langs de diepere noordoever ligt een gordel vulkanische bergen met basaltorgels.

Enkele kilometers van de drukke stranden betoveren uitzonderlijke steenformaties, de magnifieke vogelwereld en de prachtige flora van het Balaton Hoogland de bezoekers. Op schiereiland Tihany vindt u de 900 jaar oude abdijkerk annex klooster.

De oudste stad bij Balaton is Keszthely, met het schitterende barokkasteel van de graven Festetics. Het thermale kratermeer van Héviz biedt helend water van 38°C en is samen met de geneeskrachtige modder bijzonder geschikt voor de behandeling van gewrichtsklachten.

 

Werelderfgoed in Hongarije

Vergroot afbeelding Hollókö is een schilderachtig middeleeuws dorpje met klederdracht en vakwerkhuizen Hollókö is een schilderachtig middeleeuws dorpje met klederdracht en vakwerkhuizen

  • De Aggteleki Karst met het grootste grottenstelsel van Centraal-Europa
  • De grassteppe van Hortobágy
  • Het Fertö meer; het meest westelijk gelegen Euraziatische Steppemeer en het grootste alkalische meer van Europa
  • De vroegchristelijke begraafplaats met de geschilderde grafkamers in Pécs
  • De 1000 jaar oude, nog steeds functionerende abdij van Pannonhalma
  • De middeleeuwse huizen van Hollókö
  • Het wijngebied rond Tokaj met haar 1000 jarige wijnbouwtraditie
  • Het Panorama van Boeda met de citadel en de burcht kan wedijveren met de mooiste plekken op aarde
  • De Andrássy út en het historische gebied eromheen vormen een architectonische eenheid
 

Bonte volkskunst in Hongarije

Vergroot afbeelding Prachtig handbeschilderd porselein uit Herend of Hollóháza Prachtig handbeschilderd porselein uit Herend of Hollóháza

Afscheid van de winter, de start van de lente, de graanoogst in de zomer en de druivenoogst in de herfst: perfecte momenten om te feesten.

Toch zijn volksgebruiken vooral aan bekende feestdagen verbonden. Trotse dorpelingen lopen rond in hun klederdracht. Elk gebied heeft eigen motieven en kleuren. De bekendste motieven zijn die van Kalocsa en Mezökövesd.

Elke reiziger neemt graag iets moois mee naar huis. Typisch Hongaars zijn het handbeschilderde porselein, kristal, kant en de producten van volkskunstenaars: geweven kleden, borduurwerk, keramiek.

 

Activiteiten, sport en recreatie in Hongarije

Vergroot afbeelding Het Tiszameer in Hongarije is in de zomer één groot watersportfestijn Het Tiszameer in Hongarije is in de zomer één groot watersportfestijn

In Hongarije kunt u paardrijden in de vrije natuur. Ruiters vinden op hun ruitervakantie uitstekende stallen, excellente paarden en geschoolde experts.

Wandelaars vinden in Hongarije 11.000 km wandelroute. Deze voeren voor een groot deel door bergen en heuvels. Fietsers leven zich uit op vlak en heuvelachtig terrein.

Vissers en watersporters beschikken over vele meren, beken en rivieren. Op het Tiszameer mag u zelfs met motorboten en jetski’s varen.

 

Gekruide gerechten, exquise wijnen

Vergroot afbeelding Goulash is de nationale herderssoep en wordt bij elk feest geserveerd Goulash is de nationale herderssoep en wordt bij elk feest geserveerd

De echte goulash smaakt het beste als hij in de openlucht in een ketel boven een houtvuur heeft staan pruttelen.

De dieprode kleur en de smaak van paprikapoeder vormen van vele Hongaarse gerechten een wezenlijk bestanddeel. De Hongaarse keuken dankt zijn populariteit aan de rijkdom van smaken. Probeer tijdens uw vakantie in Hongarije vooral de lokale gerechten uit. Wijnen uit 22 wijngebieden maken deze gerechten compleet.

Elk evenement in Hongarije staat in verband met goed eten en lekkere wijn. Zo belangrijk is de rol van eten en wijn in het leven van de Hongaar.

 

Meer Boedapest: