Boedapest Hongarije - De Donau Boedapest Hongarije - De Donau

Boedapest Hongarije

 

De Donau

De rivier de Donau scheidt Boedapest in twee delen: het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest. De Donau is 2829 km lang en loopt door tien landen, waaronder Hongarije.

 

Hotels en Appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

De Donau en de Donauoevers

Vergroot afbeelding Karakeristieke appartementen in Pest aan de Donau Karakeristieke appartementen in Pest aan de Donau

De grootste stad aan de Donau is Boedapest. De oevers van de Donau in Boedapest staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Boedapesters hebben een haat-liefde verhouding met de Donau: hij brengt welvaart en gevaar.

In Boedapest zijn 11 bruggen over de Donau.

 

Margaretha eiland in de Donau

Vergroot afbeelding Margarethe Eiland in de Donau in Boedapest is een oase van rust en koelte Margarethe Eiland in de Donau in Boedapest is een oase van rust en koelte

Een prachtige toertocht met de auto is langs de beide oever rijden over de Duna Rakpart. U komt dan ook langs Margit Sziget, of Margarethe eiland.

Midden in het stukje Donau dat door Boedapest stroomt, ligt namelijk het Margaretha eiland. Margit Sziget is twee kilometer lang en autovrij. Het staat bekend om het warme thermaalwater. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er meerdere zwembaden op Margarethe eiland zijn.

Op het eiland worden ook sportwedstrijden gehouden (vooral waterpolo), erg leuk om eens te bekijken.

 

Boottocht over de Donau

Vergroot afbeelding Tijdens een boottocht over de Donau ziet u Boedapest van een heel andere kant Tijdens een boottocht over de Donau ziet u Boedapest van een heel andere kant

Wat erg leuk is om te doen is een boottocht maken over de Donau. Dit kost tussen de 20 en 40 euro, afhankelijk van de duur van de tocht en of u in- of exclusief maaltijd kiest.

Vanaf de boot heeft u het mooiste uitzicht over Boedapest en de Donau. U vaart onder andere langs het parlementsgebouw, Margaretha eiland, de burcht van Boeda en nog veel meer prachtige gebouwen.

 

Bezienswaardigheden langs de Donau in Pest

Vergroot afbeelding De economische universiteit van Boedapest staat aan de Donau De economische universiteit van Boedapest staat aan de Donau

Langs beide oevers van de Donau is voldoende te zien en te beleven. Aan de Pest-kant van Boedapest bijvoorbeeld:

  • De economische universiteit
  • Vigadó Tér met haar wandelpromenade
  • Het parlement van Hongarije
  • Het uitzicht op het Gellért Berg en het Burchtdistrict
  • Een tocht met tramlijn 2 van Baross Tér naar Margit Híd
 

Bezienswaardigheden langs de Donau in Boeda

Vergroot afbeelding De Kettingbrug in Boedapest is 's avonds prachtig verlicht De Kettingbrug in Boedapest is 's avonds prachtig verlicht

De Boeda-kant van de Donau is één grote bezienswaardigheid. U komt achtereenvolgens langs:

  • Hotel Gellért en de Gellért berg
  • De waterval van Buda
  • Het Burchtdistrict met het Koninklijk paleis en de Matthias kerk
  • Szechényi Lánczhid (de kettingbrug)
  • Het Batthyany plein
 

Donau Commissies

Vergroot afbeelding De Donau wordt goed beschermd door 2 commissies De Donau wordt goed beschermd door 2 commissies

Er zijn twee commissies die te maken hebben met de Donau. De eerste is de Donaucommissie, deze organisatie zorgt voor goede scheepvaartvoorzieningen op de Donau.

Er zijn elf lidstaten, en vier oberverende staten. Ook is er de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Donau. Deze organisatie zorgt voor bescherming van het leefmilieu van het Donaubekken. De organisatie heeft dertien lidstaten.

 

Meer Boedapest: