Boedapest Hongarije - Andrássy Boulevard Boedapest Hongarije - Andrássy Boulevard

Boedapest Hongarije

 

De bekendste boulevard van Boedapest

De Andrássy út, of Andrássy Boulevard (1875) is de bekendste boulevard van Boedapest. Het is een majestueuze bomenlaan hartje centrum Boedapest.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

Andrássy Boulevard

Vergroot afbeelding Metrolijn 1, de Földallatti, loopt onder de Andrássy út Metrolijn 1, de Földallatti, loopt onder de Andrássy út

De Andrássy boulevard loopt van het Erzsébet tér (Elisabethplein) naar het Hősök tere (Heldenplein) en is 3,3 km lang.

Onder de Andrássy út werd in 1896 de een metrolijn gebouwd. Dit was de eerste metrolijn op het Europese vasteland. Sinds 2002 staat de Andrássy út in Boedapest op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

De naam Andrássy

Vergroot afbeelding De Andrássy út is een stijlvolle boulevard in het centrum van Boedapest De Andrássy út is een stijlvolle boulevard in het centrum van Boedapest

Oorspronkelijk heette de Andrássy út de Sugárút (Radiaalweg). In 1885 werd hij vernoemd naar graaf Gyula Andrássy. Hij was president van Hongarije en kwam in 1870 met het idee voor de boulevard.

Tijdens het communisme heette de Andrássy út achtereenvolgens: Sztálin út (Stalinweg, 1950 tot 1956), Magyar ifjúság útja (Weg van de Hongaarse jeugd, 1956 tot 1957) en Népköztársaság útja (Weg van de Volksrepubliek, 1957 tot 1990).

 

Het Huis van Terreur aan de Andrássy út

Vergroot afbeelding Het Huis van Terreur aan de Andrássy út is Boedapest is een interessant museum Het Huis van Terreur aan de Andrássy út is Boedapest is een interessant museum

Op Andrássy út nummer 60 zit het Huis van Terreur (Terror Háza). Dit is een museum over de fascistische en communistische regimes in de 20e eeuw.

Het Terror Háza is ook een gedenkteken voor de slachtoffers van deze regimes en de mensen die in dit gebouw toen verhoord en gemarteld zijn.

 

De Hongaarse opera

Vergroot afbeelding De opera van Boedapest aan de Andrássy út is een van de mooiste gebouwen van Boedapest De opera van Boedapest aan de Andrássy út is een van de mooiste gebouwen van Boedapest

Ook aan de Andrássy út staat het gebouw van de Hongaarse Staatsopera. Het is ontworpen door Miklós Ybl. Hij was een bekende Hongaarse architect in de 19e eeuw en heeft ook de St. Stephan Basiliek gebouwd.

In 1884 werd de Staatsopera voor het eerst geopend voor publiek. Het Boedapest Opera Bal wordt nog ieder jaar hier gehouden, al sinds 1886. Schuin tegenover de opera van Boedapest vindt u Koffiehuis Müvész.

 

Winkelen in de Andrássy út

Vergroot afbeelding Shoppen in Boedapest in de Andrássy út Shoppen in Boedapest in de Andrássy út

De Andrássy út is met recht een boulevard. Aan de Andrássy út zijn dan ook veel winkels te vinden. Onder andere Louis Vuitton, Nespresso en Apple hebben hier een vestiging.

Ook zijn er aan de Andrássy út veel uitgaansgelegenheden te vinden zoals theaters, cafés en ruïnebars. Vooral aan het Liszt Ferenc Tér.

 

Meer Boedapest: