Boedapest Hongarije - St Stephan Basiliek Boedapest Hongarije - St Stephan Basiliek

Boedapest Hongarije

 

De St. Stephan Basiliek in Boedapest

De St. Stephan Basiliek (Szt. István Basilika) staat vlakbij het Hongaarse parlement in Boedapest.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

Bouw van de Basiliek

Vergroot afbeelding De St. Stephan basiliek in Boedapest is een immense kerk De St. Stephan basiliek in Boedapest is een immense kerk

De bouw van de St. Stephan Basiliek in Boedapest duurde van 1851 tot 1904. In 1845 bedacht de classicistische architect József Hild de eerste plannen voor de basiliek. Na de dood van Hild in 1867 nam Miklós Ybl het stokje over. Ook hij maakte de voltooiing niet mee aangezien hij in 1891 overleed.

De basiliek van Boedapest is 96 meter hoog, net zo hoog als het parlement van Hongarije. De St. Stephan Basiliek is vernoemd naar koning István de Heilige van Hongarije.

De basiliek staat op een heuvel, waar mensen hun toevlucht zochten bij een overstroming in 1838. Als dank wilden de overlevenden een kerk bouwen voor God.

 

Uitzicht over Boedapest

Vergroot afbeelding De binnenkant van de basiliek is zeker zo indrukwekkend als de buitenkant De binnenkant van de basiliek is zeker zo indrukwekkend als de buitenkant

Wie van het uitzicht over Boedapest vanaf de bovenste trans wil genieten, kan met de lift naar boven. Zeker bij zonnig weer heeft u een scherpe blik op de Matthias kerk en het koninklijk paleis op de burchtheuvel.

In 1868 stortte een deel van de Basiliek van Boedapest in. De oorzaken waren het gebruik van inferieur materiaal en het hoger bouwen van de basiliek dan in de plannen vastgelegd was. Door deze instorting werd de bouw stilgelegd en pas in 1874 door Ybl hervat.

Ybl werkte de classicistsiche plannen van Hild ook om en creëerde een neorenaissance bouwwerk.

 

De basiliek en de heilige hand

Vergroot afbeelding Szent Job, de rechterhand van de heilige koning István I van Hongarije Szent Job, de rechterhand van de heilige koning István I van Hongarije

Boven de hoofdingang van de St. Stephan Basiliek in Boedapest staat (in het latijn): "Ik ben de weg, de waarheid en de ziel". Binnen geniet u van fantastische bouwkunst, majestueuze standbeelden en kleurrijke schilderijen.

De basiliek van Boedapest is de bewaarplaats van het meest heilige object van Hongarije: de rechterhand van koning István, de eerste koning van Hongarije.

Het verhaal gaat dat de onbeschadigde rechterhand van koning István de Heilige sinds zijn heiligverklaring in 1083 door de Hongaren vereerd wordt. De hand heeft heel wat afgereisd: eerst naar Bihar, vervolgens naar Ragusa (Dubrovnik, Kroatië) en in 1771 naar Boedapest. In WO II verbleef de hand in het westen en werd in 1945 teruggegeven aan Hongarije.

 

De basiliek van Boedapest oogt monumentaal

Vergroot afbeelding De St. Stephan basiliek mag zich in veel belangstelling verheugen De St. Stephan basiliek mag zich in veel belangstelling verheugen

Wie vanaf de Donau aan komt lopen, wandelt richting een monumentale kerk, met een 96 meter hoge centrale koepel, de hoogste van de stad, en twee westelijk gerichte torens van elk 80 meter.

Aan beide zijden van het hoge portaal, gevormd als triomfboog, staan in de nissen beelden van kerkvaders.

Het interieur is zeker zo spectaculair als de buitenkant. Alle bekende Hongaarse ambachtslieden en kunstenaars van rond de eeuwwisseling werkten er aan mee. De St. Stephan Basiliek in Boedapest is met 8.000 zitplaatsen één van de grootste ter wereld.

 

Ornamenten en mozaïeken

Vergroot afbeelding Pracht en praal in de St. Stephan Basiliek in Boedapest Pracht en praal in de St. Stephan Basiliek in Boedapest

De ornamenten in de basiliek zijn ontworpen door József Kauser. Het duurde tot 1898 voor de gemeenteraad van Boedapest toestemming kreeg van de Habsburgers om de Oostenrijkse beschermheilige Sint Leopold te vervangen door de heilige Stefanus.

De mozaïeken die u in de St. Stephan Basiliek ziet, zijn motieven van iconen uit de katholieke kerk. De beelden daarentegen zijn voorstellingen van belangrijke heiligen uit het Hongaarse katholicisme. De eerste mis was na de inwijding van de basiliek op 19 november 1905.

 

Meer Boedapest: