Boedapest Hongarije - Koffiehuis Ruszwurm in Boedapest Boedapest Hongarije - Koffiehuis Ruszwurm in Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Koffiehuis Ruszwurm; 200 jaar geschiedenis

Koffiehuis Ruszwurm staat voor bijna 200 jaar koffiegeschiedenis in Boedapest. Ruszwurm is het kleinste en tegelijk het leukste huiskamerkoffiehuis van Boedapest.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

Koffie in Biedermeierstijl

Vergroot afbeelding Ruszwurm is waarschijnlijk het oudste koffiehuis van Boedapest Ruszwurm is waarschijnlijk het oudste koffiehuis van Boedapest

De Biedermeier inrichting van Ruszwurm voert u terug naar de sfeer van Boedapest rond 1900. De toonbank van kersen- en mahoniehout laat u binnen in een wereld van koffie en gebakjes.

Koffiehuis Ruszwurm was van oudsher de verzamelplaats voor de adel van Boedapest.

  • Koffiehuis Ruszwurm, Szentháromság utca 7, Boedapest
 

Ruszwurm genationaliseerd

Vergroot afbeelding De vitrinekast in Ruszwurm met 2 eeuwen oude versieringen De vitrinekast in Ruszwurm met 2 eeuwen oude versieringen

Ruszwurm werd in 1951 genationaliseerd. Het gebak en de cake werd daarna geleverd door de zoetwarenfabriek in Boedapest. Eigenaar Ferenc Tóth werd gekarakteriseerd als uitbuiter en mocht alleen ongeschoold werk doen.

Ruszwurm werd gesloten en ging pas in 1960 weer open. Tóth werd manager, maar werd al snel ontslagen. Volgens de autoriteiten was Ruszwurm een broedplaats voor aristocraten geworden. Uiteraard klopte dit niet, aangezien de meeste aristocraten naar het buitenland gevlucht waren.

 

Kwaliteit staat voorop bij Ruszwurm

Vergroot afbeelding Ruszwurm in Boedapest is in de stijl van 1900 Ruszwurm in Boedapest is in de stijl van 1900

De kwaliteit in Ruszwurm ging hard achteruit omdat ongeschoolde koekenbakkers nu de delicatessen maakten. Gelukkig kwam er in de jaren '70 een specialist over uit Gerbeaud. Hij bracht de kwaliteit weer op niveau. Ruszwurm opereert nog steeds volgens deze hoge kwaliteitsnormen.

Tegenwoordig is Ruszwurm weer ongekend populair bij jong en oud in heel Boedapest.

 

Ruszwurm in goede handen

Vergroot afbeelding Smaakvol marsepein en gebak bij Ruszwurm in Boedapest Smaakvol marsepein en gebak bij Ruszwurm in Boedapest

Vanaf 1994 is Ruszwurm eigendom van de familie Szamos. Zij stammen uit een oude bakkers dynastie en houden het Ruszwurm vaandel hoog. Niet voor niets kreeg Mátyás Szamos in 1999 een onderscheiding van de Hongaarse regering. De reden was 'Uit waardering voor de ontwikkeling van een van de beste Hongaarse tradities en succesvolle ondernemers activiteiten'.

 

Meer Boedapest: