Boedapest Hongarije - Filmtour Boedapest Boedapest Hongarije - Filmtour Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Filmtour door Boedapest

De release van de film Grand Budapest Hotel, heeft Boedapest opnieuw goed op de kaart gezet. Ook de waardering voor het grootste verleden van de Europese Grande Dame Hotels is flink opgefrist.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

Hotel als inspiratie

Vergroot afbeelding Grand Boedapest Hotel Grand Boedapest Hotel

Maar, zoals vaker op het witte doek, speelt de film niet in Boedapest en is ergens anders gedraaid. Grand Budapest Hotel speelt in de fictieve Republiek Zubrowka en werd gefilmd in Duitsland.

Bezoekers van Boedapest vinden overigens genoeg van hun gading op filmgebied in de Hongaarse hoofdstad.

Wat dacht u van de locatie van een van de eerste screenings door de broers Lumière, een interactieve filmstudio en alle beroemde locaties, van Evita tot en met Die Hard 5.

 

Boedapest in filmbeelden

Vergroot afbeelding Boedapest is de ideale locatie voor filmmakers Boedapest is de ideale locatie voor filmmakers

Het bewogen leven van Boedapest komt het beste tot uiting in de keur aan bouwstijlen.

Hier en daar een gotische gevel of Sovjetflat, ruimhartig verspreide art nouveau landhuizen, barokke paleisjes en zelfs nog enkele Romeinse ruïnes, u vindt ze allemaal in Boedapest.

 

Hollywood aan de Donau

Vergroot afbeelding Boedapest als stand-in voor Berlijn en vele andere wereldsteden Boedapest als stand-in voor Berlijn en vele andere wereldsteden

Daarnaast staan er langs de Donau enkele verbazingwekkende eigentijdse bouwwerken. De rijke architectuur zorgt ervoor dat filmmakers Boedapest graag benutten om Praag, Moskou, Parijs en zelfs Buenos Aires te personifiëren.

Daar komen de lagere kosten, de belastingvoordelen van de Hongaarse overheid en de overdaad aan lokaal talent nog eens bij.

 

Moviewalking

Vergroot afbeelding Aan hand van kenners op filmtour door Boedapest Aan hand van kenners op filmtour door Boedapest

Boedapest is dus vooral in films te zien als een andere stad. Twee filmfans, waarvan eentje als dubbel en als stuntman heeft gewerkt, organiseren daarom wandelingen door het centrum van Boedapest langs de belangrijkste filmlocaties.

Tijdens de wandeling (met gratis mobiel WiFi) komt u langs het indrukwekkende Heldenplein, de sierlijke opera, de passages in het vijfde district en de Joodse wijk. Onderweg ziet u filmclips die laten zien hoe de beelden in films als Munich, Evita, Die Hard en Mission Impossible werden gebruikt.

De rondleiding eindigt in een bij de Boedapesters favoriet café. Hier hoort u meer verhalen van achter de schermen en leuke weetjes over de filmsterren tijdens de koffie met torta (bij de prijs van € 15 inbegrepen).

 

Een dag op de set

Vergroot afbeelding Interessant filmmuseum bij de Korda Studios Interessant filmmuseum bij de Korda Studios

Wie nog meer wil zien, kan naar de Korda Studios, een half uurtje buiten Boedapest. De studio is vernoemd naar Sir Alexander Korda, die samen met zijn broers Zoltán en Vincent een sleutelrol speelde in de filmwereld van begin 20e eeuw in Hongarije, Engeland en Amerika.

In 2011 heeft de studio het Korda filmpark geopend.

U vindt er een uitstekende tentoonstelling over de broers Korda, een wandeling van 40 minuten met gids over 2 sets (postapocalyptisch Brooklyn uit Hellboy 2 en enkele renaissance straatjes uit The Borgias) en een 90 minuten durende interactieve show met productiezaken, antieke filmspulletjes en innovatieve technologieën.

 

Maak je eigen film

Vergroot afbeelding Film jezelf in actie op een greenscreen Film jezelf in actie op een greenscreen

Bezoekers van het Korda Filmpark mogen geluidseffecten toevoegen aan films, zichzelf filmen op greenscreen achtergrond en krijgen uitleg over de techniek van het filmen.

Of maak je eigen film, voice overs en nasynchronisatie teksten.

 

Waar en wanneer

Vergroot afbeelding Reis langs de bekende filmlocaties van Boedapest met Moviewalking Reis langs de bekende filmlocaties van Boedapest met Moviewalking

Volg de voetstappen van Brad Pitt en Robert Redford (Spy Game), Bruce Willis (Die Hard) en Eric Bana en Daniel Craig (Munich).

De tour van Moviewalking.com is elke zaterdag van 16.00 – 17.30, begint achter de Opera aan de Andrássy út en eindigt bij Café Központ.

  • Maximaal 20 deelnemers
  • € 15 p.p, kinderen onder de 12 gratis
  • Privé tour op afspraak mogelijk (minimaal 5 volwassenen, of minimaal € 100)
 

Meer Boedapest:

 

Handige websites

  • www.moviewalking.com
  • www.kordafilmpark.hu/nyitooldal_en