Boedapest Hongarije - Megyeri brug Boedapest Hongarije - Megyeri brug

Boedapest Hongarije

 

De Megyeribrug (Megyeri híd) in Boedapest

De Megyeribrug is een brug over de Donau in Boedapest en het beginpunt van de M0 ringweg rondom Boedapest aan de noordkant. De Megyeribrug werd in 2008 geopend en is 1 van de 9 Donaubruggen in Boedapest.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

De naam van de Megyeribrug

Vergroot afbeelding De Megyeribrug is de langste brug over de Donau De Megyeribrug is de langste brug over de Donau

De naam van de brug zou bepaald worden via een online enquête. Toen bekend werd dat de namen van twee Amerikaanse komieken, Stephen Colbert en Jon Stewart, als winnaar uit de bus kwamen, besloot met de brug Megyeri te noemen.

De Megyeribrug is de langste brug van Boedapest en de langste brug over de Donau.

 

Noodzakelijke nieuwe brug in Boedapest

De noodzaak voor een nieuwe brug aan de noordkant van Boedapest was er al snel na de omwenteling om Boedapest beter te ontsluiten. De Megyeribrug verbindt de noordkant van Pest (Újpest) met Békásmegyer en Budakalász aan de Boeda-kant van Boedapest.

De Megyeribrug is de eerste tuibrug van Hongarije.

 

De structuur van de Megyeribrug in Boedapest

De Megyeribrug in Boedapest bestaat uit 5 delen met een totale lengte van 1862 meter.

Hij overspant de overstromingsgebieden van de Donau, de hoofdstroom van de Donau, het zuidelijke deel van Szentendre-eiland en de Szentendre zijstroom van de Donau.

 

Slim opgelost

Momenteel heeft de Megyeribrug aan beide kanten 2 rijbanen. Aan beide kanten is ook nog een noodbaan. Deze kan bij de groei van het verkeer in Boedapest eenvoudig ingeschakeld worden als derde rijbaan zonder de brug te moeten verbouwen.

Slim opgelost dus in Boedapest. Aan de noordkant van de Megyeribrug is een fietspad, terwijl aan de zuidkant een voetpad loopt.

 

Pijlers in de vorm van een A

Het deel van de Megyeri híd over de Donau is 510 meter lang. Twee pilaren werden in het zuiden van Boedapest gemaakt en over de Donau naar hun plek gebracht.

De pilaren staan 300 meter uit elkaar en vormen samen een gigantische A. Stalen kabels koppelen de pilaren aan het brugdek.

 

Megyeri híd is een brug met effect

De pilaren van deze brug in Boedapest zijn afgedekt met glas. In de top van de pilaren verzorgen ledlampjes de verlichting. De lampen zijn computergestuurd waardoor het mogelijk is kleurrijke en bewegende lichteffecten te creëren.

 

Boedapest en Szentendre-eiland

De Megyeribrug loopt over Szentendre-eiland. Dit eiland in de Donau voorziet Boedapest van drinkwater. Om de drinkwatervoorziening en de flora en fauna te beschermen is het eiland hermetisch afgesloten.

Om de vogels te beschermen is aan beide kanten van de Megyeri híd een afscheiding gemaakt.

 

De Megyeribrug in de media

Reuters en Bloomberg schreeuwden om het hardst dat de nieuwe brug in Boedapest waarschijnlijk de Chuck Norris brug zou gaan heten.

De Amerikaanse komiek Stephen Colbert begon een campagne om zijn naam aan de brug te koppelen. Colbert won de 1e en de 2e ronde, op de voet gevolgd door Jon Stewart en Miklós Zriny, een Hongaarse held uit de 16e eeuw. Colbert werd minder enthousiast zodra hij hoorde dat er twee extra eisen waren: hij moet vloeiend Hongaars spreken en hij moet dood zijn.

De brug werd uiteindelijk Megyeribrug genoemd omdat hij Káposztásmegyer en Békásmegyer verbindt.

 

Zwemmen bij de Megyeribrug

Aan de Pestkant van de Megyeribrug vindt u Aquaworld Boedapest. Dit is een van de grootste zwemparadijzen van Centraal-Europa met 17 zwembaden.

Ze hebben ook een surfbad en een golfslagbad, 11 glijbanen, sauna’s, een duiktoren en een buitenbad.

 

Meer Boedapest: