Boedapest Hongarije - Burchtdistrict van Boedapest Boedapest Hongarije - Burchtdistrict van Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Burchtdistrict van Boedapest

Vergroot afbeelding Het Burchtdistrict van Boedapest is rond het gigantische paleis van koning Matthias gebouwd Het Burchtdistrict van Boedapest is rond het gigantische paleis van koning Matthias gebouwd

Het burchtdistrict ligt op de burchtheuvel van Boedapest. Vroeger was dit het centrum van Boeda.

Het burchtdistrict is als het ware een kleine stad die om de burcht van Boeda (het koningspaleis) heen is gebouwd.

Het burchtdistrict is al meer dan zeven eeuwen oud en heeft in zijn lange geschiedenis veel te lijden gehad. Het burchtdistrict staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Het paleis van koning Matthias

Vergroot afbeelding Het paleis van koning Matthias in het burchtdistrict van Boedapest Het paleis van koning Matthias in het burchtdistrict van Boedapest

De blikvanger in het burchtdistrict is het Koninklijk paleis van koning Matthias (Mátyás) Corvinus Hunyady. Hij was de renaissance koning van Hongarije.

Zijn paleis op de burchtheuvel van Boedapest huisvest nu verschillende musea. Voor het paleis staat een bronzen beeld van de koning te paard. Hij blikt trots uit over Boedapest.

 

Geschiedenis van de burcht

Vergroot afbeelding Het binnenplein van de burcht van Boedapest is gigantisch Het binnenplein van de burcht van Boedapest is gigantisch

De burcht is in het midden van de 13e eeuw gebouwd. In de loop der eeuwen is de burcht vaak vernield en weer opgebouwd.

Ook in de Tweede Wereldoorlog heeft het burchtdistrict van Boedapest zwaar onder vuur gelegen. Gelukkig vonden archeologen onder het puin resten van de middeleeuwse burcht. Na meer dan 30 jaar is de burcht nu in volle glorie hersteld.

 

Bezienswaardigheden in het burchtdistrict

Vergroot afbeelding Het Vissersbastion in het Burchtdistrict van Boedapest is een bijzondere bezienswaardigheid Het Vissersbastion in het Burchtdistrict van Boedapest is een bijzondere bezienswaardigheid

In het burchtdistrict van Boedapest staan vele mooie gebouwen die leuk zijn om te bezoeken.

Bijvoorbeeld de Matthiaskerk en het Vissersbastion. Ook kun je natuurlijk de burcht bezoeken, waar tegenwoordig musea in gevestigd zijn. Geniet bovendien van het uitzicht op de Donau en het Hongaars parlement.

Eenmaal klaar, dan kunt u met de houten gondel afdalen naar de Kettingbrug.

 

Bezoeken van het burchtdistrict

Vergroot afbeelding Ruszwurm is een van de vier klassieke koffiehuizen in Boedapest Ruszwurm is een van de vier klassieke koffiehuizen in Boedapest

Het is het mooiste om het burchtdistrict ’s avonds te bezoeken, omdat de burcht dan mooi verlicht is. Bovendien kijkt u dan van boven op de verlichte kettingbrug.

Het is erg leuk om door de nauwe straatjes te slenteren en alle prachtige gebouwen te bezichtigen. Ondertussen kunt u lekker gaan koffiedrinken bij het Ruszwurm koffiehuis, dat al 200 jaar oud is.

 

Slenteren door geschiedenis

Vergroot afbeelding Deze paarden touren met plezier met u door het Burchtdistrict van Boedapest Deze paarden touren met plezier met u door het Burchtdistrict van Boedapest

Het Burchtdistrict nodigt uit om uren in rond te slenteren. Smalle straatjes, middeleeuwse huizen, gezellige koffiehuizen en leuke souvenirwinkels meanderen langs elkaar heen.

Onder de Burchtheuvel is een uitgebreid grottenstelsel. Een deel daarvan kunt u onder begeleiding van een gids bezichtigen.

 

Meer Boedapest: