Boedapest Hongarije - Grote synagoge boedapest Boedapest Hongarije - Grote synagoge boedapest

Boedapest Hongarije

 

Grote synagoge van Boedapest

Vergroot afbeelding De synagoge van Boedapest bepaald het aanzicht van Pest De synagoge van Boedapest bepaald het aanzicht van Pest

De grote synagoge van Boedapest staat in de Dohány utca. Deze synagoge is de grootste van Europa en de op één na grootste ter wereld (de grootste staat in New York). De grote synagoge van Boedapest biedt plaats aan 3000 mensen.

De synagoge staat in de Joodse wijk van Boedapest. Hij werd tussen 1854 en 1859 in Moorse stijl gebouwd volgens een ontwerp van architect Ludwig Förster, die ook de synagoge van Wenen ontwierp.

Twee glorieuze Moorse koepels zorgen ervoor dat de synagoge het aanzicht van Pest mede bepaald. De gevel is rijk versierd met blauwe, gele en rode bakstenen, de kleuren uit het stadswapen van Boedapest.

 

Heldentempel

Vergroot afbeelding De Heldentempel bij de synagoge van Boedapest is een gedenkteken voor Joodse soldaten die stierven voor Hongarije De Heldentempel bij de synagoge van Boedapest is een gedenkteken voor Joodse soldaten die stierven voor Hongarije

Naast de grote synagoge staat de Heldentempel (of Synagoge der Helden). De Heldentempel is in Babylonische stijl ontworpen door László Vágó en Ferenc Faragó en biedt plaats aan 250 mensen. Hij werd in 1931 geopend.

De Heldentempel is een gedenkteken voor de 10.000 Joodse soldaten die hun leven gaven voor Hongarije in de Eerste Wereldoorlog. Strakke lijnen en een moderne stijl demonstreren de goeddoordachte, functionele planning van Joodse ereplaatsen.

 

De Geschiedenis van de grote synagoge in Boedapest

Vergroot afbeelding De grote synagoge in Boedapest speelt een belangrijke rol in de Joodse geschiedenis De grote synagoge in Boedapest speelt een belangrijke rol in de Joodse geschiedenis

In de 18e eeuw speelden de gemeenschappen Óbuda en Pest een belangrijk rol in het leven van de Hongaarse Joden. Ze leefden vooral in de wijken Teréz en Lipót.

Een eeuw later nam hun aantal toe en werd hun sociale rol belangrijker. De Joden hadden meer gebedplaatsen nodig. Dit, en de opening van de imposante synagoge aan de Tempelgasse in Wenen, leidde tot de bouw van de synagoge aan de Dohány utca in Boedapest.

In 1845 besloot een raad van seculiere en religieuze leiders tot het bouwen van een synagoge met respect voor traditie en tolerantie voor liberale opvattingen.

 

Het interieur van de synagoge

Vergroot afbeelding Weelderig ingerichte synagoge in Boedapest, Hongarije Weelderig ingerichte synagoge in Boedapest, Hongarije

Beide synagogen werden lichtende voorbeelden voor enkele decennia van bouwstijl van toekomstige synagogen. Zo is bijvoorbeeld de New York Central synagoge geïnspireerd op de synagoge in Boedapest.

Het interieur van de grote synagoge in Boedapest is oriëntaals en bijzonder rijk gedecoreerd. Veel van de schilderwerken, fresco’s, kroonluchters en ornamenten zijn gemaakt door Frigyes Feszl.

In 1893 zijn er nog twee trappen aan toegevoegd.

 

De herinneringstuin

Vergroot afbeelding De herinneringstuin bij de synagoge herdenkt met name de onbekende Joodse slachtoffers in Boedapest De herinneringstuin bij de synagoge herdenkt met name de onbekende Joodse slachtoffers in Boedapest

Naast de grote synagoge vindt u een herinneringstuin. Het is een historische plaats in de geschiedenis van het Hongaarse Jodendom. In WOII maakten tuin en synagoge deel uit van het getto van Boedapest. Tienduizenden mensen werden hier onder inhumane condities opgepropt.

Bij de bevrijding van het getto vond men duizenden door de Pijlkruisers vermoorde, verhongerde of bevroren mensen. Meer dan 2000 onbekende en onidentificeerbare slachtoffers werden in de tuin begraven.

 

Het Joods Museum

Vergroot afbeelding De belangstelling is intens in het Joods Museum in Boedapest De belangstelling is intens in het Joods Museum in Boedapest

Het Joods Museum van Hongarije is begin vorige eeuw opgezet om de Joodse gemeenschap te presenteren aan het publiek. Het werd geopend in 1931 en is gevestigd in een van de vleugels van de synagoge.

De gevel is stilistisch gelijk aan de synagoge en het interieur reflecteert de moderne stijl van de hedendaagse architectuur. In het museum vindt u prachtige majolica tableaus en (heel bijzonder) enkele pagina’s van de Wannsee Conferentie en de Shoah in Hongarije.

 

De Tuin der Rechtvaardigen

Vergroot afbeelding De Zilveren Treurwilg in de grote synagoge in Budapest De Zilveren Treurwilg in de grote synagoge in Budapest

In 1989 plaatste de Emánuel Stichting tussen de synagoge en het administratieve centrum van de religieuze gemeenschap de Zilveren Treurwilg. De namen van de slachtoffers van de Holocaust in Hongarije staan in haar bladeren gegraveerd.

Op de stenen pilaren in het midden van de tuin staan de namen van de Rechtvaardigen; mensen die vervolgde Joden geholpen hebben, zoals de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg.

 

Meer Boedapest: