Boedapest Hongarije - Heldenplein Boedapest Hongarije - Heldenplein

Boedapest Hongarije

 

Het Heldenplein

Vergroot afbeelding Het Heldenplein in Boedapest is een belangrijke historische plaats voor Hongarije en voor Boedapest Het Heldenplein in Boedapest is een belangrijke historische plaats voor Hongarije en voor Boedapest

Als u in Boedapest over de Andrássy Boulevard wandelt richting het stadspark, komt u eerst op het Heldenplein (Hősök tere). Het Heldenplein is vanaf 1896 aangelegd om de duizendste verjaardag van de Hongaarse "landname van het Karpaten Bekken" te vieren.

Midden op het Heldenplein staat het Millennium Monument. Links en rechts van het Heldenplein staan het Museum voor Schone Kunsten en het Kunst Paleis. De musea en het Millennium Monument zijn ontworpen door Albert Schkedanz.

 

Het Millennium Monument op het Heldenplein

Vergroot afbeelding Aartsengel Gabriël torent hoog boven Árpád en de andere Magyaren uit op het Heldenplein Aartsengel Gabriël torent hoog boven Árpád en de andere Magyaren uit op het Heldenplein

De bouw van het Millennium Monument begon in 1896. Het was pas in 1929 helemaal klaar, maar won in 1900 op de Wereldtentoonstelling in Parijs al wel de eerste prijs. Het Heldenplein kreeg zijn naam in 1932 en hoort met de Andrássy út tot het Werelderfgoed van Boedapest en Hongarije.

Op de top van de zuil van het monument staat een beeld van de Aartsengel Gabriël met in zijn handen de Stefanskroon en een kruis. Paus Sylvester II heeft koning István inderdaad een kroon gestuurd om hem te bevestigen als koning van Hongarije en verdediger van het christendom.

De heilige kroon kunt u zien in het parlement van Hongarije.

 

Hongaarse stamhoofden

Vergroot afbeelding De vorst Árpád blikt trots de imposante Andrássy út in De vorst Árpád blikt trots de imposante Andrássy út in

Rondom de zuil staan ruiterstandbeelden van de zeven Hongaarse stamhoofden. Aan het hoofd staat de vorst Árpád. Achter de zuilen met de engel staan 2 zuilengalerijen in een halve cirkel. In de galerijen staan helden uit de geschiedenis van Hongarije.

Vroeger stonden er nog 5 beelden van Habsburgse koningen, maar ten tijde van het communisme zijn die vervangen door beelden van Hongaren.

 

Oorlogsmonument

Vergroot afbeelding Het oorlogsmonument van Hongarije op het Heldenplein Het oorlogsmonument van Hongarije op het Heldenplein

Voor de zuil ziet u het Hongaarse oorlogsmonument. De stenen plaquette aan de voorkant van de zuil wordt bij ceremonies beschermd door soldaten. Het monument herdenkt de Hongaren en anderen die zijn omgekomen voor nationale vrijheid en onafhankelijkheid.

Niet voor niets was (en is) het Heldenplein in Boedapest een geliefde plaats voor nationale herdenkingen en demonstraties. Daarnaast is het een bijzonder populaire plaats bij toeristen en skaters.

 

Imre Nagy op het Heldenplein

Vergroot afbeelding Imre Nagy kijkt uit op het parlement van Hongarije Imre Nagy kijkt uit op het parlement van Hongarije

De bekendste Hongaar uit de 1956 opstand, Imre Nagy, werd door de communistische leiders ter dood gebracht.

In juni 1989 werd oud-premier Imre Nagy in ere hersteld. Hij kreeg in het bijzijn van de staatstelevisie en 250.000 mensen een staatsbegrafenis op het Heldenplein.

 

Meer Boedapest: