Boedapest Hongarije - Huis van Terreur Boedapest Boedapest Hongarije - Huis van Terreur Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Huis van Terreur (Terror Háza) in Boedapest

Vergroot afbeelding Het Huis van Terreur aan de Andrássy út in Boedapest Het Huis van Terreur aan de Andrássy út in Boedapest

Het Huis van Terreur (Terror Háza) staat in de Andrássy Boulevard in Boedapest. Het museum gedenkt twee bloedige periodes uit de geschiedenis van Hongarije: het fascisme en het communisme.

Daarnaast is het een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van deze brute regimes.

Het Huis van Terreur is gevestigd aan Andrássy út 60. Dit was in de oorlog het hoofdkwartier van de Nazi’s en daarna van de AVH, de geheime dienst van Hongarije tijdens het communisme.

 

Herkenbaar gebouw

Vergroot afbeelding Deze afluisterkamer in het Huis van Terreur is levensecht Deze afluisterkamer in het Huis van Terreur is levensecht

Het Huis van Terreur is gemakkelijk herkenbaar door de zwarte structuur aan de buitenkant met de zwarte bladen op de buitenmuur en het granieten voetpad.

De tentoonstellingen leggen de relaties tussen Hongarije en het Naziregime en de Sovjet-Unie uit. Uiteraard komen daarbij ook de fascistische Pijlkruisers en de ÁVH, de KGB van Hongarije ten tijde van het communisme, aan bod.

 

De kelder van het Huis van Terreur

Vergroot afbeelding Deze tank met daarachter honderden foto's confronteren u bij binnenkomst in het Huis van Terreur Deze tank met daarachter honderden foto's confronteren u bij binnenkomst in het Huis van Terreur

In de kelders van het Huis van Terreur in Boedapest maakt u kennis met de gruwelen waar tegenstanders van het regime aan onderworpen werden: foltering en mishandeling.

Direct bij binnenkomst knalt u op een tank met daarachter een indrukwekkende muur, bedekt met foto’s van de slachtoffers. In de lift vertelt een oud-medewerker van de geheime dienst over de gemiddelde dagbesteding in het Terror Háza.

Veel informatie is in het Hongaars, maar bijna overal zijn A4’tjes met Engelse uitleg.

 

De cellen van Terror Háza

Vergroot afbeelding Niet het meest gezellige noch comfortabele verblijf Niet het meest gezellige noch comfortabele verblijf

Terror Háza in Boedapest is allesbehalve een hotel. Gevangenen werden bruut ondervraagd, verbleven dag en nacht in het licht en sliepen zonder dekens op natte planken.

Wie deze fysieke en emotionele terreur overleefde mocht naar een andere cel waar handen en voeten dag en nacht aan elkaar gebonden bleven.

Soms kregen gevangenen ijzeren kogels van 18 kilo aan hun enkels gebonden zoals in de middeleeuwen.

 

Kritiek op het Huis van Terreur

Vergroot afbeelding Altijd alles goed voor elkaar tijdens het communisme, ja, ja Altijd alles goed voor elkaar tijdens het communisme, ja, ja

Het Huis van Terreur maakt indruk, maar Hongaarse geschiedkundigen, journalisten en politicologen vinden dat Terror Háza Hongarije teveel als slachtoffer positioneert. En dat Hongarije zelf ook een bijdrage leverde aan beide regimes.

Een ander punt is dat het communisme meer aandacht krijgt dan het fascisme. Toch is het interessant om te zien hoe beide bepalende periodes uit de geschiedenis van Hongarije in beeld zijn gebracht. Vooral de overdreven "Happy Commercials" zijn prachtig.

 

Ranzige regimes

Vergroot afbeelding De SS voerde in 2 maanden bijna een half miljoen mensen af De SS voerde in 2 maanden bijna een half miljoen mensen af

Hongarije werd in het communisme "ondersteund" door Sovjet adviseurs. Na 1956 werd partijleider Kádár dag en nacht ondersteund en waren zijn adviseurs bij elk gesprek tussen hem en Nikita Khrushchev.

Na aanvankelijke medewerking van Hongarije aan de Nazi's, onder het voorwendsel dat Hongarije de verloren gebiedsdelen van Trianon terug zou krijgen, marcheerde de weermacht in 1944 naar binnen. Binnen 2 maanden werden meer dan 400.000 Joden afgevoerd naar de vernietigingskampen.

 

Meer Boedapest: