Boedapest Hongarije - Koninklijk paleis Boedapest Boedapest Hongarije - Koninklijk paleis Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Het Koninklijk paleis van Boedapest

Vergroot afbeelding Het Koninklijk paleis in Boedapest biedt een imposante en fotogenieke aanblik Het Koninklijk paleis in Boedapest biedt een imposante en fotogenieke aanblik

De Burcht van Boeda is het voormalige Koninklijk paleis van koning Matthias (Mátyás) Corvinus Hunyady. Het staat op de burchtheuvel in Boedapest, 70 meter boven de Donau en schuin tegenover het parlement.

Koning Béla IV startte in 1255 met de bouw van een burcht met stad voor de inwoners van het vernietigde Pest.

 

Het mooiste paleis van Europa staat in Boedapest

Vergroot afbeelding Het Koninklijk paleis van Mátyás Corvinus Hunyady is een van de mooiste paleizen van Europa Het Koninklijk paleis van Mátyás Corvinus Hunyady is een van de mooiste paleizen van Europa

De bouw van de Burcht van Boeda begon al in 1241, na de invasie van de Mongoolse legers. Tijdens het bewind van koning Szigismond (1387 – 1437) werd er een groot gotisch paleis neergezet.

De burcht van Boedapest heeft het Hongaarse koningshuis 7 eeuwen van onderdak voorzien.

Rondlopende middeleeuwse verdedigingsmuren omsluiten het Burchtdistrict en het Koninklijk paleis. De muren worden onderbroken door torens, schietgaten en kantelen met antieke gietijzeren kanonnen.

Het Koninklijk paleis van Boedapest is één van de mooiste paleizen in Europa. De gouden eeuw van het paleis was tijdens de heerschappij van koning Matthias (1451-1490).

 

Gouden oogappel

Vergroot afbeelding De achterzijde van het paleis is zo mogelijk nog imposanter dan de voorkant De achterzijde van het paleis is zo mogelijk nog imposanter dan de voorkant

Koning Matthias Corvinus Hunyady transformeerde de Boeda Burcht tot een centrum van kunst en wetenschap. Vele edelen, kunstenaars en architecten vertoefden in het paleis. De Turken maakten hier in de 16e eeuw een einde aan, ondanks dat ze het Koninklijk paleis van Boedapest de “Gouden Oogappel” van hun rijk noemden.

De Turken werden in 1686 door de Habsburgers verdreven. Hierbij werd het paleis vernield. De Habsburgers bouwden op de ruïnes een kleine Barokstad waar de Habsburgse heersers gingen wonen.

De burcht werd vervangen door een klein slot, maar keizerin Maria-Theresia heeft er nooit in gewoond.

 

De koepel van Boedapest

Vergroot afbeelding De koepel van het Koninklijk paleis is vanuit bijna heel Boedapest te zien De koepel van het Koninklijk paleis is vanuit bijna heel Boedapest te zien

Het Koninklijk paleis (of Burcht van Boeda) is van bijna alle uithoeken van Boedapest te zien. Het heeft een façade van meer dan 300 meter en een zeer opvallende hoge koepel. Zeker vanaf de overkant van de Donau is de aanblik imposant en fotogeniek.

De Burcht en de burchtstad zijn in de loop der eeuwen flink uitgebreid. Helaas werd het Koninklijk paleis aan het eind van WO II grotendeels verwoest. De Duitse troepen verschansten zich in het Burchtdistrict en na de oorlog lag de vesting in puin, waren de huizen zwaar beschadigd en was het Koninklijk paleis afgebrand.

Het Koninklijk paleis van Boedapest is in de loop der eeuwen meer dan 30 keer aangevallen.

 

Cultureel centrum van Boedapest

Vergroot afbeelding Het paleis is zo groot dat het soms even zoeken is Het paleis is zo groot dat het soms even zoeken is

Archeologen ontdekten onder de ruïnes de middeleeuwse burcht van Boeda. Dit waren de restanten van het renaissance slot van koning Mattias.

De herstelwerkzaamheden duurden tot 1970, maar nu zijn het paleis van Matthias en alle bijgebouwen weer het culturele centrum van Boedapest.

 

Musea in het Koninklijk paleis van Boedapest

Vergroot afbeelding Uitzicht vanaf het paleis over de Donau Uitzicht vanaf het paleis over de Donau

In het Koninklijk paleis van Boedapest vindt u het museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging met de geschiedenis van de Hongaarse industrie, nijverheid en mijnbouw. De Hongaarse Nationale Galerie neemt de enorme zalen van de hoofdvleugels van het voormalige slot in beslag.

U ziet er beelden, fresco’s en romaanse en gotische altaarbeelden en uit de renaissance. De kunstverzameling is bijzonder te noemen en wordt nog steeds uitgebreid. Ook de Nationale Szechényi Bibliotheek vindt u in het paleis.

 

Meer Boedapest: