Boedapest Hongarije - Vissersbastion Boedapest Boedapest Hongarije - Vissersbastion Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Het Vissersbastion (Halászbástya) in Boedapest

Vergroot afbeelding Het Vissersbastion is een blikvanger aan de Donau in Boedapest Het Vissersbastion is een blikvanger aan de Donau in Boedapest

Het Vissersbastion is een van de vele mooie bouwwerken in Boedapest. Het is gebouwd op de burchtheuvel. In de 19e eeuw werden de vestingmuren gesloopt en in 1895 begon de bouw van het Vissersbastion. Na zes jaar was de bouw klaar.

Het Vissersbastion ligt vlak bij de Donau, direct achter Matthiaskerk.

 

Architect van het Vissersbastion

Vergroot afbeelding Frigyes Schulek was de architect van het Vissersbastion Frigyes Schulek was de architect van het Vissersbastion

Het ontwerp van het Vissersbastion is van de hand van Frigyes Schulek, de man die ook de Matthiaskerk heeft gerestaureerd. Met het Vissersbastion wilde hij de Matthiaskerk extra glans geven.

Schulek is geboren op 19 november 1841. Hij heeft in Boedapest gestudeerd en werd uiteindelijk professor aan de technische universiteit. Ook was hij lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen. Op 5 september 1919 overleed hij.

De koepels op het vissersbastion zijn geïnspireerd op de koepeltenten van het nomadenvolk dat Hongarije in 896 in bezit nam.

 

De naam Vissersbastion

Vergroot afbeelding Koning István waakt over de vissers en het Vissersbastion in Boedapest Koning István waakt over de vissers en het Vissersbastion in Boedapest

Het is niet helemaal zeker hoe het Vissersbastion aan zijn naam is gekomen. Het kan zijn dat het genoemd is naar de vissers die beneden in de Waterstad woonden en hier hun waar verhandelden.

Een andere versie is dat het gebouw zo is genoemd vanwege de vissers die vroeger de burchtmuur verdedigden.

 

Torens van het Vissersbastion

Vergroot afbeelding U kunt met de trap van het Vissersbastion afdalen, of met deze houten gondel U kunt met de trap van het Vissersbastion afdalen, of met deze houten gondel

De zeven witte torens van het Vissersbastion staan voor de zeven Magyaarse stammen die zich ooit in deze omgeving gevestigd hebben. Een van de leiders van de Magyaarse stammen was Árpád.

Hij heeft de Árpád dynastie gesticht, die de macht had over Hongarije tot 1301.

 

Het Vissersbastion bezoeken

Vergroot afbeelding Waterval in Waterstad, direct onder het Vissersbastion Waterval in Waterstad, direct onder het Vissersbastion

Vanwege de prachtige architectuur wordt het Vissersbastion nog elke dag druk bezocht. Om boven te komen moet u 250 forint betalen (ongeveer € 0,80), maar dan heeft u ook een prachtig uitzicht over de Donau en een groot deel van de stad.

Als u de imposante trap van 145 treden van het Vissersbastion afloopt dan komt u bij de Waterstad, de wijk van de vissers.

 

Meer Boedapest: