Boedapest Hongarije - Hot Spots in Boedapest Boedapest Hongarije - Hot Spots in Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Hot spots in Boedapest

Als er één stad in Europa is waar je van het leven kunt genieten, dan is het Boedapest. De Koningin van de Donau is één grote Hot Spot van shoppen, stappen en musea.

 

Hotel in Boedapest

Boek direct een hotel in Boedapest.

 

Nachtclubs en uitgaan in Boedapest

Vergroot afbeelding Altijd swingen, altijd goed gekleed, altijd vrolijk in een nachtclub in Boedapest Altijd swingen, altijd goed gekleed, altijd vrolijk in een nachtclub in Boedapest

Als er 1 stad is waar je goed kunt stappen, dan is het Boedapest. Trendy nachtclubs met hippe mensen, rock, soul en seventies, Ruïnebars cocktails, wijn en bier maken van Boedapest een plezierstad.

Uitgaan in Boedapest betekent feesten en dansen. Of knus loungen in een van de vele cafés. Party tot diep in de morgen gaat prima in een nachtclub in Boedapest.

 

Het parlement van Hongarije in Boedapest

Vergroot afbeelding Het parlement van Hongarije in Boedapest Het parlement van Hongarije in Boedapest

Het parlement van Hongarije staat aan de Donau in Boedapest. Het is het grootste parlementsgebouw van Europa.

Het parlement in Boedapest werd in 1092 gebouwd. Het is een van de mooiste parlementsgebouwen ter wereld. Jaarlijks bezoeken enkele honderduizenden toeristen het parlement in Boedapest.

 

Het paleis van koning Matthias

Vergroot afbeelding Uitzicht over de Donau op het paleis van koning Mátyás in Boedapest Uitzicht over de Donau op het paleis van koning Mátyás in Boedapest

Op de burchtheuvel in Boedapest staat het paleis van renaissancekoning Mátyás Corvinus Hunyadi. Hij regeerde Hongarije van 1458 tot zijn dood in 1490.

Matthias was een verlichte koning die Hongarije voorspoed bracht. Vanaf het koninklijk paleis in Boedapest heeft u een groots uitzicht over Pest en de Donau. In het paleis vindt u de Széchenyi bibliotheek, het Historisch Museum en de Nationale Galerie. Vlakbij het paleis staat de veelkleurige Matthias kerk of Mátyás Templom.

 

Terror Háza in Boedapest

Vergroot afbeelding Levensechte tank in het Terror Háza in Boedapest Levensechte tank in het Terror Háza in Boedapest

Terror Háza (Huis van Terreur) is het gebouw van de voormalige Hongaarse geheime dienst.

Op de Andrássy út 61 wandelt u door een interactieve presentatie over de geheime dienst, de Tweede Wereldoorlog, Hongarije in de Russische tijd en reclame tijdens het communisme.

Indrukwekkend!

 

Boedapest - De Váci utca

Vergroot afbeelding Koffiehuis Gerbeaud bij de Váci utca in Boedapest Koffiehuis Gerbeaud bij de Váci utca in Boedapest

De Váci utca is de Kalverstraat van Boedapest. Hier vindt u de designwinkels van Gucci en Diór. Bij exclusieve winkels horen uiteraard ook exclusieve prijzen. Toch zijn de prijzen zelfs hier vaak lager dan in Nederland.

Aan het eind van de Váci utca vindt u koffiehuis Gerbeaud Palóta.

 

De St. Stephan Basiliek in Boedapest

Vergroot afbeelding De St. Stephan Basiliek in Boedapest De St. Stephan Basiliek in Boedapest

De St. Stephan Basiliek, zoals het imposante bouwwerk officieel heet, heeft een koepel uit de 19e eeuw.

De bouw begon in 1851, maar werd pas 54 jaar later voltooid. Miklós Ybl bedacht het neo-renaissance ontwerp, maar maakte de voltooiing niet mee: hij stierf in 1891.

De koepel stortte in 1866 in. Hij is met 96 m de hoogste kerktoren van Boedapest en wordt geflankeerd door twee torens.

De Sint Stephan Basiliek in Boedapest is gewijd aan de heilig verklaarde koning István. De rechterhand van de koning (Szent Jobb) wordt als relikwie in de basiliek bewaard.

 

Boedapest - Vissersbastion, Bastion van liefde

Vergroot afbeelding Het Vissersbastion in Boedapest met het beeld van koning Matthias Het Vissersbastion in Boedapest met het beeld van koning Matthias

Een symbool van Boedapest is het Vissersbastion of Halászbastya.

Bron van vele ontluikende liefdes. Gestolen zoentjes in de verborgen nissen op de stenen banken. Romantische wandelingen met uitzicht op het parlement en de Donau.

Niet voor niets is Boedapest een van de meest sfeervolle steden van Centraal-Europa.

 

Het stadspark van Boedapest

Vergroot afbeelding Het Vajdahunyad kasteel in het stadspark van Boedapest is een samenraapsel van 7 stijlen Het Vajdahunyad kasteel in het stadspark van Boedapest is een samenraapsel van 7 stijlen

Het stadspark van Boedapest is de weekendbestemming van veel Boedapesters. Relaxen bij het water, wandelen door het park, of naar de kermis of de dierentuin.

Op belangrijke feestdagen, zoals 1 mei en 20 augustus, lijkt het wel of de hele stad in het park is. Eettentjes volop en ook de dorstige kelen worden niet vergeten. Heerlijk toch? Midden in de stad een oase van rust.

In het stadspark staat een burcht. Hij is gemaakt door 7 architectuurstijlen uit heel Hongarije te combineren.

U kunt om de burcht heen wandelen en in het gebouw zijn musea. Het is interessant om te zien hoe de verschillende stijlen gecombineerd zijn en welk effect dat heeft.

 

Het Heldenplein

Vergroot afbeelding Árpád leidde de Hongaren vanuit Mongolië naar het Karpatenbekken Árpád leidde de Hongaren vanuit Mongolië naar het Karpatenbekken

Het Heldenplein ligt precies voor het stadspark in Boedapest. Het heldenplein wordt bewoond door de 7 aartsvaderen van Hongarije: de leiders van de stammen die in het jaar 896 het land in bezit namen.

De hoofdman van de stammen was Árpád. Hij wordt beschouwd als de Vader des Vaderlands. Elke dorpje en elke stad heeft een Árpád straat. Het koningshuis Árpád heeft tot 1301 over Hongarije geregeerd.

 

De Grote Synagoge van Boedapest

Vergroot afbeelding De synagoge van Boedapest is de grootste synagoge van Europa De synagoge van Boedapest is de grootste synagoge van Europa

De Grote synagoge van Boedapest staat in de Dohány utca in het centrum van de stad.

Een bezoek aan de Grote synagoge van Boedapest is een indrukwekkende ervaring, vooral door de vele herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

 

De bruggen van Boedapest

Vergroot afbeelding Boedapest heeft 11 bruggen over de Donau Boedapest heeft 11 bruggen over de Donau

In Boedapest gaan er maar liefst 11 bruggen over de Donau. Het zijn 2 spoorbruggen en 9 bruggen voor auto's, soms gecombineerd met voetgangers en fietsers.

 

De Gellért Berg in Boedapest

Vergroot afbeelding Het uitzicht over Boedapest vanaf de Gellért Berg is fenomenaal Het uitzicht over Boedapest vanaf de Gellért Berg is fenomenaal

De Gellért berg in Boedapest rijst 140 m boven de Donau uit. De berg kreeg haar naam 'Pest Berg' door de kerk die in de rotsen is uitgehouwen.

Het woord 'Pest' betekent 'oven' in de Slavische taal. Een terechte naam, want het kan bloedheet worden in de binnenstad.

De Donau is in dit gedeelte van Boedapest op haar smalst. Vandaar dat hier van oudsher een oversteekplaats was: 'De veerboot van Pest'.

 

Vrijheidsbeeld op de Gellért berg

Vergroot afbeelding Vrijheidsbeeld op de Gellért berg in Boedapest Vrijheidsbeeld op de Gellért berg in Boedapest

De berg, het hotel ernaast en de kerk zijn vernoemd naar bisschop Sint Gerardus (Gellért). Hij werd in 980 geboren in Venetië en ging in 1015 op pelgrimstocht naar Istrië (dat toen nog bij Hongarije hoorde maar nu in Kroatië ligt).

Sint Gellért was adviseur van de eerste koning van Hongarije, István I.

Opstandige Hongaren smeten hem in 1046, acht jaar na de dood van de koning, in een dichtgespijkerde ton van de rotsen in de Donau. Het herdenkingsmonument aan die droeve dag staat bij de Elizabethbrug.

Boven op de Gellért berg staat het 14 m hoge vrijheidsbeeld. Het is opgericht om de overwinning van het Rode Leger op de Nazi's te vieren.

 

Meer Boedapest: