Boedapest Hongarije - Bezienswaardigheden Boedapest Boedapest Hongarije - Bezienswaardigheden Boedapest

Boedapest Hongarije

 

Bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest is de Parel van de Karpaten en de grootste en levendigste stad aan de Donau. Boedapest is majestueus en monumentaal. Ontdek de bezienswaardigheden van Boedapest in 20 paragrafen.

 

Hotels en appartementen in Boedapest

Boek direct een hotel of een appartement in Boedapest.

 

1. De Donau

Vergroot afbeelding Stalen schoenen als herinnering aan degenen die in de oorlog op hun rug in de Donau belandden Stalen schoenen als herinnering aan degenen die in de oorlog op hun rug in de Donau belandden

Een boottochtje op de Donau verwent uw ogen met zicht op het Koninklijk Paleis, de Matthias Kerk, het Vissersbastion en het Parlement.

Ga vooral ’s avonds op een 'Wine & Dine' cruise als parlement, burcht, kerk en Kettingbrug verlicht zijn.

 

2. Koninklijk Paleis

Vergroot afbeelding Het parlement van Hongarije aan de Donau Het parlement van Hongarije aan de Donau

Het Koninklijk Paleis in de Burchtwijk is met het parlement dé blikvanger van Boedapest.

Ooit de zetel van renaissancekoning Matthias, is het nu een nationaal museum met schilderijen en een bibliotheek.

 

3. De Burchtwijk

Vergroot afbeelding Het Koninklijk Paleis in Boedapest in het Burchtdistricht met de Matthiaskerk en het Vissersbastion Het Koninklijk Paleis in Boedapest in het Burchtdistricht met de Matthiaskerk en het Vissersbastion

De Burchtwijk, of het burchtdistrict van Boedapest, is vooral bij de Matthiaskerk en het Vissersbastion een toeristisch hoogtepunt.

Ga vooral ’s morgens vroeg voor de bussen arriveren. Dwaal door lieflijke barok straatjes en ga sfeer proeven in Ruszwurm, het kleinste koffiehuis van Boedapest.

 

4. De Gellértberg

Vergroot afbeelding Het uitzicht vanaf de Gellértberg over Boedapest en de Donau is super Het uitzicht vanaf de Gellértberg over Boedapest en de Donau is super

Het is een stevige tippel, de Gellértberg op, maar boven wachten u een citadel, een oorlogsmonument en spectaculaire vergezichten over Boedapest en haar bruggen.

De naam Gellért verwijst naar missionaris Sint-Gerardus die aan zijn einde kwam door opgevouwen in een ton van de berg te rollen.

 

5. Het Gellért- en Rudas-badhuis

Vergroot afbeelding Puur verwennerij; een bezoek aan een thermaalbad in Boedapest Puur verwennerij; een bezoek aan een thermaalbad in Boedapest

Boedapest is de Wereld Wellness hoofdstad. In de thermale baden Gellért en Rudas zweeft u weg naar de tijd van de Ottomanen.

In Széchenyi in het stadspark schaakt u mee in het water. Een ding is zeker: alle drukte en stress verdwijnen naar de achtergrond.

 

6. De Váci utca; de P.C. Hooftstraat van Boedapest

Vergroot afbeelding Hongaarse kaas bij een volbloed Stierenbloedwijn uit Eger is een traktatie Hongaarse kaas bij een volbloed Stierenbloedwijn uit Eger is een traktatie

De Váci utca is het absolute hart van Boedapest in district V. Een Shopping Walhalla met internationale modemerken en ludieke speciaalzaakjes.

In de Centrale Markthal bij de Vrijheidsbrug overspoelen de lokale geuren van kaas en paprika u.

 

7. Van Müvész tot New York

Vergroot afbeelding Koffie is 'part of daily life' in Boedapest Koffie is 'part of daily life' in Boedapest

Boedapest kende ooit 500 koffiehuizen. Schrijvers, kunstenaars, de hoge adel en artiesten bespraken daar de culturele ontwikkelingen en de politiek.

Grijp uw kans in een koffiehuis met traditie en smikkel in elk geval van een taartje of marsepeinen bonbon.

 

8. De Joodse Wijk

Vergroot afbeelding Boedapest speelt een belangrijk rol in de Joodse geschiedenis Boedapest speelt een belangrijk rol in de Joodse geschiedenis

Achter de imposante Grote Synagoge vlakbij Deák Tér is de Joodse Wijk (Ezsébet Város) van Boedapest.

De synagoge aan de Dohány utca en de doorgang vanuit de Király utca tonen een rijke Joodse cultuur in Boedapest. Chique etablissementen openbaren een non-conformistisch uitgaansleven.

 

9. Leopoldstad (Lípót Város)

Vergroot afbeelding Het parlement van Hongarije is bijzonder fotogeniek Het parlement van Hongarije is bijzonder fotogeniek

Leopoldstad, of Lípót Város is vernoemd naar een koning van Hongarije. Deze wijk is het secessie antwoord op de jugendstil in de rest van de wereld.

Boedapest zocht begin vorige eeuw naar eigen symbolen. Het parlement van Hongarije en de Sint Stephan basiliek zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Leopoldstad.

 

10. De Andrássy Boulevard

Vergroot afbeelding De Andrássy út is 2,5 kilometer elitaire huizen en pleinen De Andrássy út is 2,5 kilometer elitaire huizen en pleinen

De Andrássy Boulevard is vernoemd naar graaf Andrássy. Het is een weidse bomenlaan van 2,5 kilometer als antwoord op de pracht en praal in keizerlijk Wenen. Hier woonde 100 jaar geleden de elite van Boedapest.

De eerste metro op het continent reed onder de Andrássy út. Deze 'Földalatti' functioneert nog steeds en vervoert u van de binnenstad naar het Heldenplein en het stadspark.

 

11. Het 'West End van Pest'

Vergroot afbeelding De Hongaarse Staatsopera aan de Andrássy út De Hongaarse Staatsopera aan de Andrássy út

De Staatsopera van Hongarije is een van de meest indrukwekkende podiums van Europa. De Opera heeft een eigen metrohalte en is het staatsieschip onder de theaters van Boedapest.

De Opera staat in de theaterbuurt met schuin ertegenover koffiehuis Müvész. Dit gebied heet niet voor niets het 'West End van Pest'.

 

12. De Boeda Heuvels

Vergroot afbeelding Panorama over Boedapest vanaf de Elizabeth toren bij de kabelbaan Panorama over Boedapest vanaf de Elizabeth toren bij de kabelbaan

De Boeda Heuvels zijn een wandelparadijs in Boedapest en goed bereikbaar met bus, tandrad en de stoeltjeslift in de Zugligeti út.

Normáfa en de Sissi-toren schenken u een prachtig panorama over Boedapest.

 

13. Het stadspark van Boedapest

Vergroot afbeelding Centraal in het stadspark staat het schitterende thermaalbad Széchenyi Fürdö Centraal in het stadspark staat het schitterende thermaalbad Széchenyi Fürdö

Achter het Heldenplein ligt het Stadspark, waar u vele bezienswaardigheden vindt. Het stadspark en haar vijvers zijn een oase van rust in druk en stoffig Boedapest.

U gaat er naar het pretpark (met houten achtbaan), de dierentuin, zwemmen in het Széchenyi thermaalbad of het architectonische samenraapsel, de Vajdahunyadburcht bewonderen. Oh ja, roeien en waterfietsen behoort tot de opties.

 

14. Margarethe eiland

Vergroot afbeelding Margarethe eiland splijt de Donau midden in Boedapest in tweeën Margarethe eiland splijt de Donau midden in Boedapest in tweeën

Margitsziget is het groene eiland in de Donau tussen Árpádbrug en Margarethe brug. Slenteren langs de Donau, fietsen door een parkachtige omgeving, het kan allemaal op Margarethe eiland.

Van biertuin tot sportcentrum en van exclusief kuurhotel tot trapveldje; op Margarethe eiland zijn zwoele zomeravonden zo om.

 

15. Heldenplein

Vergroot afbeelding Het Heldenplein is de plaats voor nationale herdenkingen in Boedapest Het Heldenplein is de plaats voor nationale herdenkingen in Boedapest

Het Heldenplein in Boedapest is een eerbetoon aan de ‘Founding Fathers’ van Hongarije en de belangrijkste koningen uit haar geschiedenis.

Voor de zuil is het graf van de onbekende soldaat. Het Heldenplein is vaak het terrein van skaters en boarders, dus pas op.

 

16. Óbuda

Vergroot afbeelding Óbuda is een historische plek in Boedapest aangezien hier ooit de koningen woonden Óbuda is een historische plek in Boedapest aangezien hier ooit de koningen woonden

Óbuda is het oudste deel van Boedapest. Hier woonden de koningen voor ze naar het Burchtdistrict verhuisden.

Óbuda is een charmant buitenwijkje direct naast Árpád híd met enkele oude huizen en 2 musea. Uiteraard zijn er sfeervolle restaurants. Óbuda eiland veranderd in de zomer in het Szíget Fesztival waar duizenden uit heel Europa op af komen.

 

17. De Sint Stephan basiliek (Szent István Bazilika)

Vergroot afbeelding De St. Stephan Basiliek in Boedapest is na de kathedraal in Esztergom de grootste kerk van Hongarije De St. Stephan Basiliek in Boedapest is na de kathedraal in Esztergom de grootste kerk van Hongarije

Het grootste Godshuis van Boedapest (en de op één na grootste van Hongarije) staat op loopafstand van het parlement en de Donau.

Hij is vernoemd naar koning Stefan I de Heilige. In de kerk bezoekt u de rechterhand van de koning, een van de belangrijkste relikwieën van Hongarije.

 

18. De bruggen van Boedapest

Vergroot afbeelding De Kettingbrug was de eerste en is de mooiste brug over de Donau in Boedapest De Kettingbrug was de eerste en is de mooiste brug over de Donau in Boedapest

In Boedapest kunt u via 9 bruggen de Donau over.

De oudste, bekendste en mooiste is de Kettingbrug. Deze brug is op zondag autovrij zodat u ongestoord romantisch kunt flaneren over beide Donau oevers.

 

19. De grotten van Boedapest

Vergroot afbeelding Boedapest heeft 30 kilometer grot onder het Burchtdistrict Boedapest heeft 30 kilometer grot onder het Burchtdistrict

Onder Boedapest ligt een labyrint van grotten. Alles bij elkaar waarschijnlijk 30 kilometer.

Twee grotten, toegankelijk vanuit het burchtdistrict, zijn geopend voor publiek. Voor fraaie druipsteenvormen en gezonde lucht bezoekt u de grotten van Boedapest.

 

20. Terror Háza

Vergroot afbeelding Huis van Terreur is indrukwekkend maar minder plezant Huis van Terreur is indrukwekkend maar minder plezant

Een controversieel museum en er zijn gezelligere bezienswaardigheden in Boedapest.

Toch is een bezoek aan Het Huis van Terreur een aanrader. Het belicht de recente geschiedenis van Boedapest en Hongarije: het schrikbewind van de Nazi’s gevolgd door dat van de communisten.

 

Meer Boedapest: